Usługi dietetyczne

Usługi dietetyczne obejmują:

KONSULTACJE   ON-LINE:

Po omówieniu i zatwierdzeniu współpracy telefonicznie lub mailowo, wysyłany jest do starannego wypełnienia szczegółowy formularz-ankieta, dotyczący:

  • oczekiwań i celów do zrealizowania,
  • stanu zdrowia, w tym przebytych chorób (najlepiej na podstawie wyników badań
    laboratoryjnych)
  • dotychczasowych nawyków żywieniowych,
  • rodzaju i intensywności aktywności fizycznej,
  • stosowania innych diet i/lub sposobów odżywiania

W wiadomości przesyłane są również dane do przelewu.
Płatność za konsultację wymagana jest z góry.
Na podstawie wypełnionego formularzu-ankiety analizuję otrzymane dane. Im bardziej
szczegółowo będzie on wypełniony, tym szybciej będę mogła prawidłowo ułożyć zalecenia
żywieniowe. W razie dodatkowych pytań będę przesyłać zapytania drogą mailową lub skontaktuję
się telefonicznie, aby w sposób najbardziej rzetelny i właściwy móc ułożyć zalecenia żywieniowe.
Po ich przygotowaniu umawiam się z pacjentem na pierwszą wideorozmowę, w celu omówieniazaleceń.
Jeśli pacjent zdecyduje się na plan żywieniowy w postaci jadłospisu, to przygotowuję go
po pierwszej wideorozmowie, do 7 dni od momentu zaksięgowania przelewu.

Ustalenie diet dostosowanych do indywidualnych potrzeb każdego pacjenta, uwzględniając:

  • nadwagę i otyłość,
  • cukrzycę,
  • nadciśnienie tętnicze,
  • dnę moczanową,
  • zaburzenia przewodu pokarmowego,
  • zaburzenia odporności,
  • nietolerancje i alergie pokarmowe,
  • trądzik i zmiany skórne,
  • choroby wątroby, nerek, trzustki, pęcherzyka żółciowego, tarczycy,
  • choroby nowotworowe,
  • choroby układu ruchu
  • zaburzenia układu krążenia, itp.,

Ustalenie diet „dedykowanych”, typu:

  • dla dzieci,
  • dla kobiet ciężarnych i karmiących piersią
  • dla osób starszych,
  • dla osób nadmiernie szczupłych
  • dla każdego, kto chce zadbać o siebie i swoje zdrowie.

Pierwsza wizyta stacjonarna obejmuje:

  • szczegółowy wywiad chorobowy i żywieniowy,
  • analizę wyników badań laboratoryjnych przyniesionych przez pacjenta
  • pomiary obwodów,
  • analizę składu masy ciała (BMI, procent tkanki tłuszczowej i trzewiowej tkanki tłuszczowej, procent tkanki mięśniowej),
  • ogólne zalecenia żywieniowe.

Druga wizyta stacjonarna obejmuje:

  • omówienie szczegółowych zaleceń żywieniowych dopasowanych do potrzeb pacjenta,
  • przekazanie i omówienie jadłospisu opracowanego indywidualnie dla pacjenta, uwzględniając jego preferencję żywieniowe oraz stan zdrowia
  • analizę wyników badań laboratoryjnych przyniesionych przez pacjenta,
  • pomiary obwodów,
  • analizę składu masy ciała (BMI, procent tkanki tłuszczowej i trzewiowej tkanki tłuszczowej, procent tkanki mięśniowej).

Wizyty kontrolne stacjonarne obejmują:

  • analizę wyników badań laboratoryjnych przyniesionych przez pacjenta
  • pomiary obwodów,
  • analizę składu masy ciała (BMI, procent tkanki tłuszczowej i trzewiowej tkanki tłuszczowej, procent tkanki mięśniowej),
  • konsultację dietetyczną, w tym szczegółowe zalecenia żywieniowe

Przed pierwszą i każdą kolejną wizytą należy:

  • potwierdzić lub odwołać wizytę najpóźniej w przeddzień wizyty !!!
  • zrobić własny minimum 7-dniowy wywiad żywieniowy
  • na 2-3 godziny przed wizytą nie spożywać posiłków i napojów (wizyta stacjonarna)
  • na 12 godzin przed wizytą nie uprawiać żadnej aktywności fizycznej (wizyta stacjonarna)
  • na 24 godziny przed pomiarem składu masy ciała nie spożywać alkoholu (wizyta stacjonarna)
  • na 12 godzin przed pomiarem składu masy ciała nie smarować kremem stóp i dłoni (wizyta stacjonarna)
    (pomiar wykonywany jest na bosych stopach)
  • nie stresować się – jestem po to by pomóc, a nie oceniać

Ważne! Badanie składu masy ciała nie wykonuje się u osób z wszczepionym rozrusznikiem
serca oraz u kobiet ciężarnych i chorych na epilepsję.

Powyższe badania wykonuje się w bieliźnie, bez skarpetek, aby uniknąć błędów pomiarowych wynikających  z różnego ubioru w ciepłych i zimnych sezonach całego roku.