Zupa śniadaniowa

By | 18 września 2015

Zupa śniadaniowa

Składniki:

– płatki owsiane ;

– bakalie, nasiona i pestki (wg. uznania);

– jabłko;

– cynamon;

– olej lniany (dodawany po przestygnięciu).

 

Przygotowanie:

Wsypać 2-3 łyżki płatków owsianych do garnuszka, dodać 1-1,5 łyżki mieszanki bakalii, nasion i pestek. Całość zalać wodą i zagotować.
Po zagotowaniu dodać starte na tarce jabłko i cynamon. Po przestygnięciu można dodać 1-2 łyżki oleju lnianego. Danie można przygotować dzień wcześniej i przechować w lodówce.

Zupa śniadaniowa to moja ulubiona propozycja na śniadanie. Wcale nie trzeba przygotowywać jej na mleku. Wystarczą płatki owsiane, woda,
bakalie (nasiona, pesti, orzeczy, owoce suszone) oraz jabłko lub inny ulubiony owoc i cynamon (dla tych co lubią). Prosty i smaczny przepis oraz bezpieczny dla wszystkich tych, którzy nie tolerują lub po prostu nie lubią mleka.