Pasta z soczewicy

By | 13 stycznia 2014

Składniki:

– 1 szklanka soczewicy

– 1 duża cebula

– 1-2 łyżki suszonych owoców, np. rodzynki, śliwki

– 2 ząbki czosnku

– po 1 łyżce posiekanego koperku i liści bazylii

– słodka papryka

– sól

– ocet winny

 

Przygotowanie:

Soczewicę ugotować. Posiekaną cebulę podsmażyć na kapce oleju, aż się zeszkli. Skropić octem lub winem, dodać bazylię i podsmażyć, mieszając kilka minut. Dodać suszone owoce, czosnek i przyprawić papryką. Dolać trochę wody, parę kropli octu, żeby było wilgotne. Podsmażyć jeszcze 3-4 minuty. Dodać miód, koperek i ugotowaną soczewicę. Dolać odrobinę wody i podsmażyć 5-6 minut, mieszając. Całość ostudzić i zmiksować na jednolitą pastę.