Pasta z awokado

By | 5 stycznia 2012

Pasta z awokado

Składniki:

1 awokado (niezbyt twarde);

– 2 jaja ugotowane na twardo;

1/2 małej cebuli, ewentualnie szczypiorek;

2 ząbki czosnku;

sok z 1/2 cytryny;

1-2 łyżki oleju;

sól, pieprz.

 

Przygotowanie:
Awokado obrać ze skórki i delikatnie wyciągnąć pestkę, żeby jej nie uszkodzić. Miąższ zetrzeć na tarce na grubych oczkach i polać sokiem
z cytryny, aby nie ściemniał. Cebulę pokroić w drobną kostkę, a czosnek przecisnąć przez praskę. Ugotowane jajka zetrzeć i połączyć z resztą składników. Przyprawić do smaku.
Pasta z awokado pokaże Ci, że awokado, mimo iż jest owocem, nie ma na celu dawać nam słodyczy ale wzbogacić potrawę o wysoką wartość
odżywczą. Awokado jest wspaniałą podstawą do różnorodnych past, a w tym wydaniu w połączeniu z jajkiem i czosnkiem idealnie nadaję się
przy przeziębieniu. Pasta z awokado idealnie smakuje z pieczywem żytnim i razowym i jest wyśmienita na kanapkę z dodatkiem np., ogórka
kiszonego, papryki, pomidora lub szczypiorku czy oliwek.