Gołąbki warzywne z orzechami

By | 25 lutego 2018

Składniki:

 

– 10 liści kapusty

– 2 szklanki bulionu warzywnego domowego

– ½ szklanki sosu pomidorowego domowego

– 2 szklanki gotowanego ryżu

– 1 szklanka posiekanych orzechów

– ½ szklanki posiekanej w kostkę cebuli

– ½ szklanki posiekanej zielonej papryki

– 1 szklanka pokrojonych pieczarek

– oliwa z oliwek

– sól

Przygotowanie:

Liście kapusty sparzyć. Pozostałe składniki (oprócz sosu pomidorowego) dobrze wymieszać. Napełnić każdy liść farszem. Rondel lekko posmarować oliwą i na jego dno ułożyć kilka liści kapusty. Na nich położyć gołąbki, zalać bulionem. Przykryć i piec w temperaturze ok. 180°C przez 25 minut. Podawać z sosem pomidorowym.