Gołąbki warzywne z orzechami

By | 25 lutego 2018

Gołąbki warzywne z orzechami
Składniki:

– 10 liści kapusty
– 2 szklanki bulionu warzywnego domowego
– ½ szklanki sosu pomidorowego domowego
– 2 szklanki gotowanego ryżu
– 1 szklanka posiekanych orzechów
– ½ szklanki posiekanej w kostkę cebuli
– ½ szklanki posiekanej zielonej papryki
– 1 szklanka pokrojonych pieczarek
– oliwa z oliwek
– sól

Przygotowanie:

Liście kapusty sparzyć. Pozostałe składniki (oprócz sosu pomidorowego) dobrze wymieszać. Napełnić każdy liść farszem. Rondel lekko
posmarować oliwą i na jego dno ułożyć kilka liści kapusty. Na nich położyć gołąbki, zalać bulionem. Przykryć i piec w temperaturze
ok. 180°C przez 25 minut. Podawać z sosem pomidorowym.

Inna odsłona gołąbków dla wegetarian i wszystkich tych, którzy lubią różnorodność. Ciekawe połączenie ryżu, orzechów, cebuli, papryki oraz
pieczarek tworzy wyśmienity farsz, a to wszystko zawinięte w kapuście i oblane sosem pomidorowym domowego wyrobu. Gołąbki warzywne
z orzechami odmienią Waszą kuchnię na dobre.