Bezglutenowy chleb życia

By | 5 lutego 2019

Bezglutenowy chleb życia

Składniki:

– 50 g oliwy z oliwek plus dodatkowa ilość do natłuszczenia keksówki

– 100g orzechów włoskich, łuskanych

– 100g migdałów

– 50g orzechów laskowych, łuskanych

– 150g pestek dyni

– 100g pestek słonecznika

– 100g siemienia lnianego

– 30g maku

– 6 jaj

– 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 160°C. Keksówkę natłuścić oliwą, odstawić. Do naczynia miksującego wsypać orzechy włoskie, migdały i orzechy laskowe, rozdrobnić. Dodać pestki dyni, pestki słonecznika, siemię lniane, mak, oliwę, jajka i sól, dokładnie wyrobić ciasto. Masę przełożyć do keksówki
o długość ok. 28 cm. Piec 50-60 minut w piekarniku rozgrzanym do 160°C. Po upieczeniu wyjąć chleb z formy, odstawić na kratkę. Podawać po całkowitym ostudzeniu.

Bezglutenowy chleb życia jest doskonałym pieczywem dla chorych na celiakię (chorobę trzewną), ale nie tylko. Wszyscy ci, którzy uwielbiają
i mogą sporzywać nasiona, pestki i orzechy, będą nim zachwyceni i z chęcią będą do niego wracać, by urozmaicić zdrową codzienność.